Italieneren Renato Manzi - Først ute i vårsola


Bikerdudes tok en tur på byen påskeaften for å se om vi kunne treffe noen av de aller aller ivrigste bikerne som ikke klarer å sitte hjemme i påvente av ny sesong. Nydelig vårsol men ikke mere enn en skarve varmegrad i sentrum av Oslo. Nordavinden biter og jeg angrer nesten på at jeg ikke tok på en lue. Selv om jeg har sett motorsykler ute er det ikke mange å se i sentrum av Oslo og det er kanskje like greit når det fortsatt forekommer is i fuktige og skyggefulle sider.

Den første vi møtte satt på sykkelen sin på Aker brygge, han tittet på folk og nøt sola. Av en eller annen grunn spurte jeg ham on han snakket norsk, enn så idiotisk! Han snudde seg mot meg og sa, snakker du norsk? Jeg følte meg ganske dum , presenterte med selv og spurte hva han het!

Den tøffe bikeren strakk frem handa og sa Renato Manzi, fra Napoli i Italia. Vi smilte begge nå, selv om jeg fortsatt ikke kunne forklare hvorfor jeg hadde spurt om han snakket norsk, kanskje var han litt for kul til å være norsk, rett og slett!

Renato forteller at han har bodd i Norge siden 70 tallet og har jobbet som musikker og senere fotograf. Jeg spør ham umiddelbart om en forklaring på hvorfor han sitter på en Harley og ikke en italiener og han svarer kontant, det er jeg ferdig med. jeg har tidligere kjørt Ducati og Laverda men Harley Davidson er min greie nå, og han tilføyer at dette er hans syvende Harley. Dette er drømmesykkelen sier Renato og klapper på sin velstelte Heritage Softail.

Renato er en spennende fyr som har opplevd mye som musikker, blant annet i temaet til Anita Hegeland (vi husker vel alle henne som Norges første barnestjerne) og senere som fotograf for Miss Norge sirkuset gjennom 18 år. Etter perioden som modell fotograf har han jobbet som fotograf i musikkbransjen og har ellers egne utstillinger. Det er rart hvor lett man kommer i kontakt med bikere som har en felles interesse og det blir alltid like hyggelig når fellesnevneren er motorsykkel.

Rammet av en stygg ulykke i 2012

3 mars 2012 ble Renato påkjørt av en SUV i Vålerengatunellen. SUVen kjørte på styret til Renato da bilen passerte og Renato ble kastet rett inn i tunnelveggen med relativt store og alvorlige bruddskader i rygg og ben. Renato ble liggende i koma og fikk alvorlige hudskader, hukommelsestap, krystallsyken og mistet fargesynet i en lenger periode.

Dette var ugreit når du jobber som fotograf forteller Renato, men jeg klarte å tenke positivt og laget derfor en fotoutstilling jeg kalte "suddenly black and white" forteller han. Bildene ble vist på fotografiens hus og ble en suksess.

Veien tilbake til sykkelen

Skadene var imidlertid så store og omfattende at det tok ham flere år å komme tilbake i setet, men hendelsen har ikke gjort meg engstelig eller redd for å kjøre forteller han.

Jeg hadde dårlig balanse og måtte øve på å bevege meg i ujevnt terreng i skogen på Lutvann og heldigvis kom både balansen og fargesynet tilbake forteller ham med et bredt smil.

Renato har som alle bikere et nært forhold til sykkelen sin som ble bygd opp igjen etter ulykken i 2012. Selv om jeg haler og drar i ham er han veldig tydelig på at dette er drømmemaskinen.

Sykkelen er velstelt som en Harley skal være og jeg finner under samtalen ingen ting å sette fingeren på, det liker vi. På spørsmål om hvor han liker å kjøre svarer Renato at han liker å frekventere Aker brygge og omtaler stedet som "stua". Ingen ting er som å "glide" gjennom sentrum, møte hyggelige bikere og dele en kopp kaffe på en italiensk restuarant.

Han legger imidlertid ikke skjul på at miljøpartiet - de grønne (MDG) etter hvert har gjort det vanskelig å nyte dette på grunn av vanskeligere tilkomst til sentrum og parkeringsmulighetene. Det gjør dessverre noe med livet i byen tilføyer Renato!

Når vi diskuterer touring forteller Renato at han har sett nok av Norge og helst foretrekker å legge langturen sydover mot Italia. Turnelivet som musiker tok ham på kryss og tvers av Norge og dette har han fått nok av. Men å kjøre til Italia, det kan jeg gjøre når som helst og han og spør om jeg er klar mens han peker på fergen til Nesodden og smiler.

Vi konstanterer at selv om det fortsatt er litt i kaldeste laget er bikerne også i år på vei tilbake til gata, og de gleder seg. Det blåses liv i nye og gamle prosjekter og behovet for sosialisering og MC kontakt trenger seg på. Skal vi bedømme aktiviteten i Oslo påskeaften er det Harley-førerne som er først ute!

Sesongen er utvilsom i anmarsj men det er nok fortsatt farlig tidlig, bokstavelig talt.

Vinterens saltavleiringer ligger fortsatt som et glatt støvlag på asfalten og vi har fortsatt innslag av is i sider med fukt og skygge. Skikkelig farlig.

Men skal vi tro meteorologene så kommer det mildvær og regn til østlandet neste uke og da får vi vasket bort litt av saltstøvet som ligger på asfalten. Det er bra.

Så får våre "biker-brothers" i nord kose seg litt lenger med snøscooteren enn så lenge, den muligheten har vi ikke her i sør.

Bikerdudes venter på kjøreforhold til å begynne en hektisk sommer med testing av mange nyheter og vi ser fram til å dele våre erfaringer med alle interesserte. Kom gjerne med innspill til test av sykler som er av interesse eller andre tema som ønskes belyst. Send en text til 92359661, så enkelt er det.

Vi gleder oss.

Kjør pent og sikkert.

#sportstourer #turismo #motorsykkel #kjøpsanbefalt #toppscore

Om Biker Dudes

Biker Dudes har etablert denne siden for å dele glede, kunnskap og erfaring med alle som er glad i motorsykler.

  • Black Facebook Icon
Recent Posts: