Touring forslag - 2 dagers tur i Telemark

I Telemark finner vi noe av det herligste kjøreterrenget i Norge

Telemark er et kjent interesseområde for mange motorsyklister, men også ukjent for mange og da må vi dele litt informasjon og erfaringer.

I Telemark finner du faktisk noe av det beste kjøreterrenget som finnes i Norge med mye godt og oppdatert veidekke, utrolig flotte og mengder av svinger og flott natur. Vi skal i denne artikkelen se nærmere på en todagerstur med overnatting på det historiske hotellet på Dalen som er noe for seg selv.

Vi tar utgangspunkt i en avgang fra Østlandet og ser for oss at man fra et eller annet sted kjører inn til Notoden. Herifra går turen sørover på riksvei 360 til Bø i Telemark. På denne strekningen begynner de morsomme svingene i kupert terreng som drar opp smilet. Denne strekningen byr på litt fart og fine svinger i 60 til 80 soner med relativt lite trafikk.

Fra Bø velger man riksvei 36 til Slejord. Denne strekningen byr på mye morro, særlig på det siste stykket som går langs Seljordvannet. Her er det utfordringer for alle og mye flott å se på for den som ønsker det. Seljord er et naturlig lunsjsted og her møter du mange hyggelige Bikere som gjerne er på vei fra øst til vest eller omvendt. Et naturlig pausested og for all del god mat.

Fra Seljord kjører man ca 10 km langs E 134 til Haugland hvor man svinger inn på riksvei 41 over Kvitseid til Vrådal. Vrådal hotel er et hyggelig alternativ for overnatting dersom Dalen Hotel er fult. Stedet har en veldig hyggelig takterrasse med servering av både vått og tørt, og du kan nyte utsikten over Vrådalsvannet. Vrådal har forøvrig et godt tilbud til turister fra slusemuseum til bading, golf og flott turterreng.

Fra Vrådal kjører man vestover på riksvei 38 mot Dalen. Ut herifra er det noen rette strekninger men til gjengjeld veldig mye flott natur. Men etter hvert blir veien mye mere svingete for så å bli veldig morsom. Fra Åndals Verk til Holtebru er veien ganske oppsprukket og ugjevn så her bør man ta det litt roligere, men veien er for all del veldig morsomt.

I krysset på Holtebru er veien til Dalen godt merket, og herifra gjenstår bare 5 km med hårnålssvinger og ca 400 høydemeter ned til Dalen.

Dalen hotell - Tokke i Telemark

Vel nede i Dalen ligger Dalen hotell og troner som et gammelt slott. Dette er et av de flotteste historiske hotellene vi har i Norge og byr på omgivelser og en atmosfære få andre kan by på. Tettstedet Dalen er veldig hyggelig så her kan man med fordel vandre litt rundt for å se seg om. Merk at nede ved vannet og ved ankonststedet for båten som går opp Telemarkskanalen ligger det en hyggelig pub og spisested. En veldig fin liten gåtur gjennom hotellets hage i naturskjønne omgivelser. Anbefales.

Dalen hotell har en helt spesiell historie som fortelles av de ansatte i peisestuen hver kveld kl 18. Historien er fascinerende og pyntes med fantasifull historier om kjendiser og spøkelser som fortsatt sies å ha tilhold på rom nr 17 i hotellet. Vi har hatt folk boende på nettopp dette rommet!

Atmosfæren er intet mindre enn fascinerende og etter 20-30 mil på sykkelen, litt forfriskninger, en dusj og en gourmet middag, er det helt fantastisk å søke roen i Chesterfield-miljøet i peisestuen. Her spilles det nydelig klassisk musikk på flygelet av kyndige hender hver kveld, med fyr på peisen og baren åpen. Vår erfaring er at vi etter en slik dag sover godt før midnatt slik at man er klar til mye mere moro dagen etter.

På varme kvelder kan man sitte å nyte sin cafe awek på den overbygde terrassen i eplehagen, med superb utsikt utover Bandakvannet som er endepunktet på Telemarkskanalen. For et fantastisk sted.

Et opphold her er rett og slett balsam for sjelen. Selv kjører jeg dit så ofte jeg kan og gjerne elene. Her møter du alltid bikere og andre veifarende så det blir alltid veldig hyggelig. Men å sitte i hagen med en god bok og litt god drikke blir heller ikke feil.

Men husk - bestill i god tid, hotellet er veldig populært.

Dag 2 - Fra Dalen

Etter en nydelig frokost og kaffe på terrassen anbefaler vi å kjøre opp hårnålssvingene tilbake til Holtebru og Skafså hvor du svinger av på riksvei 355 ned Fyresdalen. Veien langs Fyresvannet er veldig morsom og svingete og byr på flotte visuelle inntrykk. Dette er en morsom strekning som ender på Tjønnefoss hvor mann svinger nordover på riksvei 41. En liten mil lengere nord ankommer man Tveitsund og her kan man velge å kjøre et fint og svingete stykke tilbake til Vrådal og Kvitseid tilbake til Notodden, eller så kan man kjøre 358 til Prestestranda og 256 mot Skien. Veldig morsom vei med mye svinger og morro.

Riksvei 32 og 40 opp til Kongsberg er svingete og fin men har litt for mange 60 soner. Men svingene er såvidt krappe mange steder så det er likevel morsomt. Igjen, mye morro. Fra Kongsberg finner man veien hjem, hvor enn det måtte være,

Kjøredistansen for dag 1 blir ca 250 km dersom man kjører fra Oslo, og dag 2 vil dersom du velger ruten om Skien bety ca 350 km i setet. Ønsker du en kortere rute er det bare å kjøre tilbake om Vrådal.

Som alternativ kan man vurdere en rute som på dag to går nordover fra Dalen i retning Rjukan som også byr på mye gra kjøreterreng. For de nysgjerrige kan vi hinte om morsomme veier på strekningen Rjukan - Eggedal/Sigdal.

God tur

#sportstourer #turismo #motorsykkel #kjøpsanbefalt #toppscore

Om Biker Dudes

Biker Dudes har etablert denne siden for å dele glede, kunnskap og erfaring med alle som er glad i motorsykler.

  • Black Facebook Icon
Recent Posts: